sobota, 8 lutego 2014

przepiórka z żurawiną i smalczykiem roślinnym.

Wśród znajomych wegetarian szum. Smalczyk roślinny pojawił się w sklepach! Nie mogłam być w tyle. Poszłam, kupiłam i spróbowałam.
Wybrałam opcję Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi. I było tak, jak mówili znajomi - na świeżej chrupiącej bułce prezentuje się świetnie. Smalczyk zaskoczył mnie tym, że nie ma w nim chemii (duży plus!), jest zdrowy i bardzo smaczny, świetnie doprawiony. Może to proste, ale w kwestii wyboru zdrowych produktów dużo znaczy. Dodatkowo z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że może konkurować ze smalczykiem mojej babci, która jest mistrzynią w tej dziedzinie :)
Postanowiłam go wykorzystać też do innych potraw. Nie wegetariańskich - jakoś tak wyszło, bo dorwałam śliczne przepióreczki. Nie jadłam ich wcześniej, a chciałam spróbować, bo jak wiadomo nie boję się wyzwań.

PRZEPIÓRKI Z ŻURAWINĄ, JABŁKIEM I SMAKOWITĄ PAJDĄ Z ZIOŁAMI OGRODOWYMI

2 przepiórki
około 1-15 kulek żurawiny - może być mrożona, ale rozmrożona :)
jabłko pokrojone w drobną kostkę
1/3 łyżeczki szałwii
smakowita pajda z ziołami ogrodowymi

Przepiórki dokładnie myjemy. Jabłka mieszamy z żurawiną i tymiankiem. Farszem napychamy drób. Przepiórki smarujemy z wierzchu porządną, grubą warstwą Smakowitej Pajdy. Owijamy każdą z osobna folią aluminiową, z której robimy takie szczelne kieszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Świetnie smakuje z pęczakottem z topinamburem.
Smacznego!



Przepis zgłaszam do udziału w konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym przez Majankę, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam jeszcze przepiórki. Ciekawa jestem jak smakuje.
    Dziękuję za udział w konkursie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie spróbuj! Smakuje jak... drób ;) Ale jest delikatniejsza niż kurczak, a jednocześnie ma charakterek!

    OdpowiedzUsuń