Wybrałam opcję Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi. I było tak, jak mówili znajomi - na świeżej chrupiącej bułce prezentuje się świetnie. Smalczyk zaskoczył mnie tym, że nie ma w nim chemii (duży plus!), jest zdrowy i bardzo smaczny, świetnie doprawiony. Może to proste, ale w kwestii wyboru zdrowych produktów dużo znaczy. Dodatkowo z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że może konkurować ze smalczykiem mojej babci, która jest mistrzynią w tej dziedzinie :)
Postanowiłam go wykorzystać też do innych potraw. Nie wegetariańskich - jakoś tak wyszło, bo dorwałam śliczne przepióreczki. Nie jadłam ich wcześniej, a chciałam spróbować, bo jak wiadomo nie boję się wyzwań.
PRZEPIÓRKI Z ŻURAWINĄ, JABŁKIEM I SMAKOWITĄ PAJDĄ Z ZIOŁAMI OGRODOWYMI
2 przepiórki
około 1-15 kulek żurawiny - może być mrożona, ale rozmrożona :)
jabłko pokrojone w drobną kostkę
1/3 łyżeczki szałwii
smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
Przepiórki dokładnie myjemy. Jabłka mieszamy z żurawiną i tymiankiem. Farszem napychamy drób. Przepiórki smarujemy z wierzchu porządną, grubą warstwą Smakowitej Pajdy. Owijamy każdą z osobna folią aluminiową, z której robimy takie szczelne kieszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Świetnie smakuje z pęczakottem z topinamburem.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do udziału w konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym przez Majankę, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Nigdy nie próbowałam jeszcze przepiórki. Ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie.
Pozdrawiam :)
Koniecznie spróbuj! Smakuje jak... drób ;) Ale jest delikatniejsza niż kurczak, a jednocześnie ma charakterek!
OdpowiedzUsuń