Poczytałam, poszperałam i postanowiłam zamarynować śliwki. Za jakiś czas będą jeszcze takie, ale póki co:
MARYNOWANE ŚLIWKI W OCCIE
1 kg z hakiem śliwek
1 szkl octu 10%
4 szkl wody
50 dag cukru
10 goździków
trochę kory cynamonowej
Śliwki drylujemy i wrzucamy do słoików. Z takiej ilości wyszły mi 4 słoiki 0,4 l. Robimy zalewę - do rondla wlewamy ocet, wodę, cukier i goździki i zagotowujemy. Do słoików wrzucamy po kawałku kory, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gazetą ok. 20 min. Słoiki powinny być do 2/3 zalane wodą. Wyciągamy, stawiamy na wieczkach, a potem do spiżarki i do zimowych sałatek, albo jako dodatek do kotletów (nie koniecznie mięsnych!) jak znalazł!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz