Dusiłam jarmuż i padło pytanie: co robisz?.
Duszę jarmuż.
A co to jest? Co to jarmuż?
Kapusta to jest.
Jak się go je?
Ano tak:
NALEŚNIKI Z JARMUŻEM
4 sztuki naleśników
cebula pokrojona w kosteczkę
dwie spore garści pieczarek
25 deko jarmużu wcześniej zblanszowanego, czyli podgotowanego dosłownie minutę we wrzątku, no maksymalnie dwie, chodzi oto żeby lekko zwiądł/zwiędł???, a nie ugotował się!
1/3 szklanki śmietany 30%
ze dwa ząbki czosnku
garść startego żółtego sera
na każdy naleśnik 2-3 plastry pomidora
Cebulę podsmażam na złoto. Kiedy jest gotowa wrzucam pokrojone drobno pieczarki. Duszę je chwilę i wrzucam jarmuż. Podlewam to wszystko śmietaną, doprawiam solą i pieprzem i duszę jakiś czas. Kiedy i pieczarki i jarmuż są ok wykładam je na połówkę naleśnika, na tym układam plastry pomidora (można je wcześniej przesmażyć minutkę z każdej strony na patelni), posypuję serem i nakrywam pozostałą częścią naleśnika. Świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym (jogurt + czosnek + sól + pieprz).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz