niedziela, 20 października 2013

gulasz

Weekend był bardzo intensywny. Wiedziałam, że nie będę mieć czasu na gotowanie. Tak więc postawiłam na jednogarnkowca.



GULASZ WARZYWNY

cebula w piórka
marchewka w półplasterki
3 średnie ziemniaki w kostkę sporą
seler naciowy z plasterki
papryka czerwona w pół paski
różyczki z 1/3 kalafiora (normalnie nie daję, ale miałam w lodówie i by się zepsuł, więc wrzuciłam)
szklanka kostki sojowej namoczonej w bulionie
koncentrat pomidorowy
czosnek
sól
pieprz
przyprawa do gulaszu

Warzywa kroję i wrzucam do gara z rozgrzaną oliwą w kolejności: najpierw twarde - ziemniaki, marchew, seler - chwilę podsmażam, potem wlewam kilka łyżek wody, tak żeby warzywa ledwo przykryło i duszę koło 10 minut. Kiedy warzywa są już takie trochę ugotowane wrzucam te średnie - papryka, kalafior. Podsmażam chwilę i wlewam kostkę sojową z całym bulionem i dodaję przyprawy i pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Kończę gotować kiedy wszystkie warzywa są miękkie. Podaję z kaszą np. pęczakiem i obowiązkowo z kiszonym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz