poniedziałek, 6 stycznia 2014

tort wytrawny

Pozostając w tortowym świecie ;)

 SZPINAKOWY TORT NALEŚNIKOWY
5 naleśników
paczka szpinaku
500g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
śmietanka 30%
1/3 standardowej kostki żółtego sera

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z czosnkiem. Dorzucamy pieczarki starte wcześniej na tarce o grubych oczkach, solimy, pieprzymy. Kiedy grzyby będą już prawie gotowe dodajemy szpinak. Dusimy, aż szpinak całkowicie się rozmrozi i połączy z pieczarkami. Doprawiamy gałką.
Tortownicę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Kładziemy pierwszego naleśnika. Na niego wykładamy farsz. Polewamy dwoma lub trzema łyżkami śmietanki. Posypujemy dwoma łyżkami startego sera. Przykrywamy naleśnikiem. Układamy taką piramidkę do skończenia farszu. ostatniego naleśnika posypujemy z góry serem i polewamy śmietanka. Możemy posypać zieloną pietruszką. Gotowy tort zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz