piątek, 17 stycznia 2014

jaglane brownie

Waniliowa chmurka zakręciła mnie swoim bezglutenowym brownie, więc postanowiłam zrobić takie, ale inne :). Jej wydało mi się skomplikowane, choć może nie słusznie :)

JAGLANE BROWNIE
125 g kaszy jaglanej ugotowanej, nie musi być na sypko
tabliczka gorzkiej czekolady
kandyzowany kokos
jajko (w założeniu miałam dać dwa, ale A. mi zjadł i jak się okazało z jednym jajem dobrze się trzyma)
2 łyżki oleju
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
2 łyżki mleka w proszku (miałam to dałam, nie jest konieczne)
orzechy i płatki migdałów do przybrania

Wszystkie składniki razem mieszamy. (Wskazówka: czekoladę dobrze jest wrzucić do gara z kaszą, kiedy ona jest jeszcze ciepła - szybko się rozpuści!) Wyjdzie nam lejąca masa, którą przelewamy do wyłożonej papierem keksówki lub jak w moim przypadku tortownicy 18cm. Posypujemy posiekanymi orzechami (u mnie laskowymi) i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40-45 min do suchego patyczka.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu spróbować tej jaglanej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo jest smaczne i mocno czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń