wtorek, 10 września 2013

słońce

Takie obiady lubię najbardziej. Słoneczne. Od razu się micha cieszy.





TARTA ZE SZPINAKU I ŻÓŁTEJ CUKINII

Ciasto na tartę:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
sól
trochę wody

Mąkę siekam z masłem, dodaję żółtko, sól i po trosze wody. Zagniatam, aż ciasto będzie zwarte, nie klejące. Kulę wkładam do lodówki na godzinę. Następnie wykładam nim formę, kładę papier, na papier fasolkę i lekko podpiekam w piekarniku jakieś 15 min w 200 stopniach.

Farsz:
minimum pół kg szpinaku najlepiej świeżego
2/3 opakowania fety
ew. jajko
czosnek
posiekane pół papryczki chili
żółta cukinia pokrojona w plasterki
pieprz

Szpinak duszę na oliwie do zwiędnięcia i siekam. Mieszam go z fetą i czosnkiem. Doprawiam pieprzem, solą raczej nie, bo feta jest wystarczająco słona. Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Farsz wykładam na podpieczony spód. Cukinię układam na górze i wszystko piekę jeszcze około 20 minut.


Sałatka zwyczajna (pomidory pociachane, pokropione oliwą, cytryną, posypane solą, pieprzem), ale nad zwyczajna! Bawcie się kolorami, bo nie długo ich nie będzie. Na bardzo długo...

2 komentarze:

  1. 100 g masła chyba :) i przez Ciebie będę zmuszona zajrzeć właśnie do lodówki. Wygląda to smacznie i o to chodzi :)

    OdpowiedzUsuń