niedziela, 15 września 2013

figa!

W Lidlu znalazłam figi za 1,20 zł! No sory, ale mimo, że miałam już z 10 planów na weekendowy deser, nie mogłam sobie odpuścić.U-lalala!




TARTA Z FIGAMI I MASCARPONE

Ciasto:
 2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, cukry, proszek przesiewam przez sitko i mieszam z posiekanym masłem i jajkiem. Wyrabiamy. Gotowe ciasto, odstające od ręki, podpiekamy ok 10 minut w 200 stopniach.

Masa:
opakowanie serka mascarpone
jedno żółtko
dwa białka
3 łyżki cukru
pół startej skórki z cytryny
4 figi pokrojone w półplasterki o grubości ok 3 mm

Serek mieszam z cukrem, żółtkiem, skórką i ubitymi białkami. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy figi. Pieczemy ok 20-25 minut, aż masa się zetnie (ruszając brytfanką nie powinna się trząść), a z góry zezłoci.
Następnym razem do masy wcisnę sok z połowy cytryny lub limonki, żeby ją jeszcze trochę orzeźwić.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. chyba muszę zainwestować w formę do tarty :)
    talerz z Hello Kitty - mistrz

    OdpowiedzUsuń
  2. nie masz?!? jak to możliwe?!? ale tarty chyba robisz?

    OdpowiedzUsuń