niedziela, 15 września 2013

bida żarcie

Bida żarcie część druga. Chociaż ta zapiekanka pojawia się u mnie często również podczas dobrobytu, bo jest bardzo smaczna i można z niej zrobić tysiąc różnych wersji dodając choćby jeden dodatkowy składnik. Jest jedną z tych rzeczy, na które A. nie narzeka, jak stawiam na stole.




ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU

2 woreczki kaszy gryczanej
1 opakowanie twarogu
cebula pokrojona w drobną kostkę
2 jajka
2 + 1 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 + 1 łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól
pieprz

dodatki!

Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Może być nawet rozgotowana, wtedy będzie lepiej trzymać kształt. Kiedy się wystudzi mieszam z jajcem, solą, paprykami dwoma po dwie łyżeczki. Połowę wykładam na spód naczynia żaroodpornego. Na tę warstwę wrzucam twaróg wymieszany z drugim jajcem, solą, pieprzem i cebulą. Przykrywam pozostałą kaszą. Zalewam kwaśną śmietaną. Posypuję paprykami po łyżeczce. Zapiekam około 20 - 25 min w około 200 stopniach.
To jest wersja podstawowa.
W wersji stuningowanej między warstwy wkładam pokrojone na plastry pomidory. Albo polewam sosem pomidorowym. Albo układam plastry cukinii. Albo buraka (wcześniej podgotowanego). Zgrilowanego bakłażana. Możliwości jest tyle, ile pomysłów i smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz