niedziela, 15 września 2013

razdwarazdwarazdwarazdwa... raz dwa!

Koniec miesiąca był bardzo ciężki. Bida żarcie na niemal dwa tygodnie przed wypłatą. Ale nawet z niczego można zrobić smaczne coś!



PLACKI ZIEMNIACZANO- CUKINIOWE



1/2 kg startej na tarce na grubych oczkach cukinii
1/2 kg startych na tarce na grubych oczkach ziemniaków
cebula starta na małych oczkach
jajco
1/2 kostki fety
4 zmiażdżone ząbki czosnku
ok. szklanki mąki
pieprz, sól
jogurt do polania

Startą cukinię dokładnie odciskam. Mieszam z ziemniakami, jajkiem, solą, pieprzem, czosnkiem... co tam jeszcze było? A! fetą! na jednolitą masę. Pomalutku dosypuję mąkę. Ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto. Świetnie pasują z jogurtem skropionym oliwą i oprószonym płatkami chilli. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz