środa, 4 grudnia 2013

cannelloni

Jak już zdążyliście pewnie zauważyć - uwielbiam szpinak! Świeży najbardziej, jak nie ma, niech będzie i z mrożonki. Lubię z niego robić cannelloni. Robi się szybko i sprawnie.


CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

paczka szpinaku w liściach
serek ricotta, w tym przepisie użyłam pół opakowania fety i pół włoskiego typu capri, bo mi z czegoś zostały, a sprawdzają się równie dobrze
czosnek, duuużo czosnku
kilka rurek cannelloni
puszka pomidorów krojonych

Szpinak duszę na patelni do rozmrożenia, doprawiam czosnkiem, solą, pieprzem i jak nieco przestygnie mieszam z serami. Powstałą masą nadziewam rurki cannelloni. Układam je w naczyniu żaroodpornym i zalewam sosem z pomidorów - standardowym, takim jak robię zawsze, czyli pomidory zredukowane na patelni z bazylią, oregano, solą i pieprzem. No i zapiekam to wszystko jakieś 20-25 min.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz