poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

Nie wyobrażam sobie śniadania bez kanapki. Opcja płatki plus coś jest świetna, ale na kolację. Skoro kanapki to i pasta. W moim repertuarze jest ich bardzo dużo, a oto jedna z nich:



PASTA Z SOCZEWICY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka wody
1 czerwona papryka raczej większa niż mniejsza
1 mała papryczka chili
kilka ząbków czosnku
łyżka/ dwie oliwy
kilka sporych kropel soku z cytryny
wędzona papryka w proszku, sól, pieprz do smaku


Soczewicę gotuję do miękkości w szklance wody ze szczyptą soli przez około 15-20 min. Paprykę piekę do spalenia, zamykam w plastikowym worku, po kilku minutach ściągam skórkę. Obrany czosnek, paprykę, soczewicę i oliwę blenduję do uzyskania gładkiej masy. Na koniec doprawiam i odstawiam na jakiś czas do przegryzienia składników.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz