środa, 21 sierpnia 2013

Nadziewane pomidory

Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy.
Farsz budzi u mnie mieszane uczucia. Smaczny, ale nie perfekcyjny. Pieczarki nadają mu posmaku... kurczaka?! Może zamiast nich powinny być posiekane, zielone oliwki - dodałyby świeżości. Może zamiast oregano zioła prowansalskie? Czy nie lepiej komponują się z pieczarkami? Może twaróg, ricotta zamiast fety?Wtedy stałoby się mniej kleiste? Metodą prób i błędów dojdę do idealnego farszu. Póki co dzielę się z wami naprawdę przyzwoitym daniem.




ZAPIEKANE POMIDORY  

4 duże pomidory
torebka ugotowanego ryżu
4 pieczarki większe niż mniejsze
1/3 kartonika fety
kilka ząbków posiekanego drobno czosnku – w zależności od upodobań
pół posiekanej papryczki chili
oregano, pieprz

Pomidory wydrążamy, a środki zostawiamy – przydadzą się np. do sosu do spaghetti na jutro.
Na patelni z odrobiną oliwy szklimy papryczkę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki starte na grubej tarce, delikatnie solimy (nie za dużo, bo feta jest słona!) i dusimy wszystko kilka minut. Kiedy pieczarki są gotowe mieszamy je z ryżem i fetą. Sprawdzamy smak, jeśli jest fajnie, wrzucamy farsz do pomidorów.
Na górę możemy położyć odcięte czapeczki lub dodać troszeczkę posiekanych pomidorów pozostałych z wydrążenia. Można posypać tartym żółtym serem lub parmezanem jeśli ktoś lubi.
Przygotowane w ten sposób pomidory pieczemy w piekarniku ok. 200 stopni i około 20 minut.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz