Farsz budzi u mnie mieszane uczucia. Smaczny, ale nie perfekcyjny. Pieczarki nadają mu posmaku... kurczaka?! Może zamiast nich powinny być posiekane, zielone oliwki - dodałyby świeżości. Może zamiast oregano zioła prowansalskie? Czy nie lepiej komponują się z pieczarkami? Może twaróg, ricotta zamiast fety?Wtedy stałoby się mniej kleiste? Metodą prób i błędów dojdę do idealnego farszu. Póki co dzielę się z wami naprawdę przyzwoitym daniem.
ZAPIEKANE POMIDORY
4 duże pomidory
torebka ugotowanego ryżu
4 pieczarki większe niż mniejsze
1/3 kartonika fety
kilka ząbków posiekanego drobno czosnku – w zależności od
upodobań
pół posiekanej papryczki chili
oregano, pieprz
Pomidory wydrążamy, a środki zostawiamy – przydadzą się np.
do sosu do spaghetti na jutro.
Na patelni z odrobiną oliwy szklimy papryczkę z czosnkiem.
Dodajemy pieczarki starte na grubej tarce, delikatnie solimy (nie za dużo, bo
feta jest słona!) i dusimy wszystko kilka minut. Kiedy pieczarki są gotowe
mieszamy je z ryżem i fetą. Sprawdzamy smak, jeśli jest fajnie, wrzucamy farsz
do pomidorów.
Na górę możemy położyć odcięte czapeczki lub dodać
troszeczkę posiekanych pomidorów pozostałych z wydrążenia. Można posypać tartym
żółtym serem lub parmezanem jeśli ktoś lubi.
Przygotowane w ten sposób pomidory pieczemy w piekarniku ok.
200 stopni i około 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz