środa, 19 marca 2014

zupa z pokrzywy

W końcu przyszła wiosna i można zacząć sezon chwastowy. Na inaugurację przygotowałam zupę z pokrzywy.
Pokrzywa ma działanie oczyszczające organizm ze złogów kwasu moczowego, odprowadzania złogów żółciowych przewodów żółciowych, Dzięki za wszystko i czemu odtruwa organizm, zmniejsza nadmierną potliwość, poprawia pracę wątroby i wzmacnia żołądek. Szczególnie cenne jest krwiotwórcze działanie pokrzywy. Działa ona również łagodnie, moczopędnie i dzięki hamowaniu powtórnego wchłaniania w kanalikach nerkowych zwiększa usuwanie chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Zawarte w pokrzywie flawonoidy, witamina K i garbniki działają przeciwkrwotocznie oraz powodują gojenie uszkodzonych naczyń włosowatych. Pokrzywa znana jest także ze swego działania przeciwbiegunkowego, przeciwinfekcyjnego, przeciwanemicznego, przeciwgośćcowego i repulsyjnego. Wzmacnia również przemianę materii, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny a także pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych. Wewnętrznie pokrzywa jest środkiem wspomagającym leczenie różnego rodzaju krwawień (krwioplucie, krwiomocz, krwawienie z nosa, hemofilia), anemii, krzywicy, problemów skórnych, chorób pęcherza, nerek, kamicy wątroby, wrzodów żołądka, biegunki a także nieżytu jelit. Zewnętrznie pokrzywa znajduje zastosowanie w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry głowy i łupieżu, infekcji jamy ustnej, grzybicy skóry, guzów i narośli a także w różnego rodzaju nadżerkach. (źródło: http://pokrzywa.net.pl/)

ZUPA Z POKRZYWY

1,5 litra bulionu
2 ziemniaki
2 łyżki śmietany
trzy garści młodych pokrzyw - samych czubków, sparzone we wrzątku i zahartowane od razu w zimnej wodzie

W bulionie gotujemy ziemniaki, pod koniec gotowania dodajemy pokrzywę. Gotujemy jakieś 5 minut. Całość miksujemy. Doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem. Można jeść z grzankami czosnkowymi.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz