GALARETKA Z TRUSKAWEK Z SYROPEM Z KWIATÓW BZU
500 g mrożonych truskawek (ach! co to będzie, jak będą świeże!)
400 ml wody wymieszanej z
4 łyżkami syropu z kwiatów bzu
3 lub lepiej 4 (dla bezpieczeństwa) łyżeczki żelatyny
pół (lub więcej - do smaku - pamiętajmy, że syrop też jest słodki!) szklanki cukru
opcjonalnie ziarenka z połowy laski wanilii (ale nie koniecznie - bez jest na tyle aromatyczny, że wanilia nie jest konieczna)
Truskawki wrzucamy do garnka z 200 ml wody i cukrem, podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Kiedy napuchnie i dokładnie się rozpuści dolewamy do ciepłych! truskawek. W tym czasie można dodać wanilię. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, ostudzamy. Kiedy będzie letnie wlewamy syrop. Dokładnie mieszamy, rozlewamy do salaterek i wkładamy na noc do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz