środa, 19 marca 2014

babka czekoladowa

Nie wiem, gdzie nauczyłam się tego przepisu, ale zawsze się sprawdza, kiedy chcę czekoladowej bomby, a w domu nie ma ani pół jajka. Ciasto jest wilgotne, potrójnie czekoladowe. Jedynym minusem jest to, że nie trzyma długo świeżości, ale kogo to obchodzi, skoro znika w momencie?

BABKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BEZ JAJEK

1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku dopieczenia
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka octu  balsamicznego

1 szklanka mleka lub maślanki
garść dropsów czekoladowych lub pół posiekanej czekolady

Suche składniki mieszamy w jednej, a mokre w drugiej misce, po czym łączymy je razem, zwykłą łyżką. Tortownicę (nie większą niż 23 cm, najlepsza będzie 20 cm) lub formę do babki smarujemy masłem, możemy delikatnie oprószyć bułką tartą lub mąką (ja tego nie robiłam) i wlewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Kiedy lekko podstygnie oblewamy polewą, którą już tu kilka razy pokazywałam - tą od ChilliBite:

DOMOWA POLEWA CZEKOLADOWA
110g cukru
30g wody
125g masła (kiedyś używałam margaryny  Kasi)
20g ciemnego kakao  - używam Decomorreno
Wszystkie składniki rozgrzej w rondelku i gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw do przestudzenia i gdy polewa już całkiem wystygnie, pokryj nią ciasto.  
 
Polewamy i obsypujemy kokosem. 
Smacznego!





2 komentarze:

  1. 3 łyżki kakao i pół czekolady i polewa to nie jest ciasto specjalnie czekoladowe, ledwie kakowe jak dla mnie:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwał, jak zwał. Ważne, że pyyyszne :) Oczywiście nie widzę przeszkód, żeby kakao zastąpić czekoladą - wystarczy stopić ją w kąpieli wodnej i dodać do ciasta pół tabliczki, a drugą połowę do polewy :)

    OdpowiedzUsuń