TARTA ZE SZPINAKU I ŻÓŁTEJ CUKINII
Ciasto na tartę:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
sól
trochę wody
Mąkę siekam z masłem, dodaję żółtko, sól i po trosze wody.
Zagniatam, aż ciasto będzie zwarte, nie klejące. Kulę wkładam do lodówki na
godzinę. Następnie wykładam nim formę, kładę papier, na papier fasolkę i lekko
podpiekam w piekarniku jakieś 15 min w 200 stopniach.
Farsz:
minimum pół kg szpinaku najlepiej świeżego
2/3 opakowania fety
ew. jajko
czosnek
posiekane pół papryczki chili
żółta cukinia pokrojona w plasterki
pieprz
Szpinak duszę na oliwie do zwiędnięcia i siekam. Mieszam go
z fetą i czosnkiem. Doprawiam pieprzem, solą raczej nie, bo feta jest
wystarczająco słona. Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Farsz
wykładam na podpieczony spód. Cukinię układam na górze i wszystko piekę jeszcze
około 20 minut.
Sałatka zwyczajna (pomidory pociachane, pokropione oliwą, cytryną, posypane solą, pieprzem), ale nad zwyczajna! Bawcie się kolorami, bo nie długo ich nie będzie. Na bardzo długo...
100 g masła chyba :) i przez Ciebie będę zmuszona zajrzeć właśnie do lodówki. Wygląda to smacznie i o to chodzi :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń