Jesień. Pieczone papryki, bakłażany. Ziemniaki z ogniska. Kukurydza!
Dziś w zupie.
Ostrej jak jasny gwint.
Meksykańskiej.
Arriva!
ZUPA Z KUKURYDZY NA OSSSTRO
szklanka kukurydzy ugotowanej/upieczonej (w folii) oczywiście odciętej z kolb albo z puszki
bulion warzywny jakiś litr
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
duże pół łyżeczki ostrej papryki
chili pocięta na plasterki
sól i pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucam kukurydzę i przyprawy. Gotuję chwilkę, dosłownie żeby się kukurydza podgrzała i ciutkę zmiękła. Miksuję wszystko. Dodaję śmietanę. Jeśli mam kolendrę lub pietruszkę to posypuję po górze i jem omniomniom z chlebusiem jakimś dobrym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz