Dom wypełniony słoikami jest fajny, ale nie przed przeprowadzką. A. dostaje białej gorączki, kiedy z kuchni zaczyna dobiegać kolejne stukanie szkła. Ale co zrobić? Nie mogę się powstrzymać przy takim urodzaju!
KISZONA CUKINIA I PATISONY
cukinia
małe patisonki
koper włoski
czosnek
chrzan
woda
sól
Kiszoną cukinię i patisony robimy dokładnie tak jak ogórki. Do słoi wkładamy warzywa. Jeśli trzeba można je pokroić na mniejsze cząstki. Wrzucamy tam też czosnek pokrojony na większe kawałki i plastry chrzanu. Dekorujemy koprem, zalewamy ciepłą wodą z solą. Na litr wody łyżka soli. Zakręcamy, czekamy, jemy!
W internecie jest napisane, że lepiej cukinię zapasteryzować koło 20 min. Ja tego nie zrobiłam i teraz się martwię. Jeśli się zepsuje to napiszę. Będzie przestroga dla innych.
Edit po kilku tygodniach od zrobienia.
Niestety wszystkie cukinie się zepsuły. :( PASTERYZUJCIE!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz