środa, 29 stycznia 2014

super quinoa

Witamin! Słońca! Wiosny!!!


QUINOA Z MEGA ILOŚCIĄ WARZYW

1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa (przelana wrzątkiem, następnie ugotowana w 2,5 szklankach wody przez około 20 min)

Kilka różyczek brokuła

Pół czerwonej i pół białej cebuli pokrojonej w kostkę

Spora garść zielonej fasolki szparagowej (zważywszy na porę roku – mrożonej)

Żółta papryka pokrojona w kostkę

Duża garść kiełków rzodkiewki

4 łodygi selera naciowego

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
łyżeczka octu winnego


Garść płatków migdałów


Na patelni podsmażamy cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie lub oleju rzepakowym. Po zeszkleniu dorzucamy paprykę i seler pokrojone w kostkę. Podsmażamy troszkę, aż lekko zmiękną.
Brokuła i fasolkę podgotowujemy osobno w osolonym wrzątku lub w parowarze. Kiedy będą aldente wrzucamy na patelnię. Solimy, pieprzymy, kolendrujemy, octujemy itd i dodajemy kiełki. Kiedy lekko zwiędną dodajemy quinoę.
Podgrzewamy, a kiedy będzie już wystarczająco ciepła dane wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi, które możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz