Witamin! Słońca! Wiosny!!!
QUINOA Z MEGA ILOŚCIĄ WARZYW
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa (przelana wrzątkiem,
następnie ugotowana w 2,5 szklankach wody przez około 20 min)
Kilka różyczek brokuła
Pół czerwonej i pół białej cebuli pokrojonej w kostkę
Spora garść zielonej fasolki szparagowej (zważywszy na porę
roku – mrożonej)
Żółta papryka pokrojona w kostkę
Duża garść kiełków rzodkiewki
4 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki chili
łyżeczka octu winnego
Garść płatków migdałów
Na patelni podsmażamy cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem na
oliwie lub oleju rzepakowym. Po zeszkleniu dorzucamy paprykę i seler pokrojone
w kostkę. Podsmażamy troszkę, aż lekko zmiękną.
Brokuła i fasolkę podgotowujemy
osobno w osolonym wrzątku lub w parowarze. Kiedy będą aldente wrzucamy na
patelnię. Solimy, pieprzymy, kolendrujemy, octujemy itd i dodajemy kiełki. Kiedy lekko zwiędną dodajemy
quinoę.
Podgrzewamy, a kiedy będzie już wystarczająco ciepła dane wykładamy na
talerz i posypujemy płatkami migdałowymi, które możemy wcześniej podprażyć na
suchej patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz