poniedziałek, 6 stycznia 2014

nowoczesny mak

Po upieczonym makowcu zostało mi trochę masy makowej postanowiłam więc na nowy rok przygotować makowca nie tradycyjnego.
Opierałam się na tym przepisie, ale zamiast zwykłego maku użyłam masy makowej i do tego znacznie więcej, bo pół puszki tj. ok 400 g!
Kruche ciasto zrobiłam z pamięci - 200, 100, 50, czyli 200 g mąki, 100 g masła i 50 cukru. Wrzuciłam jeszcze żółtko. Reszta względnie bez zmian.
Tarta wyszła baaardzo smaczna. Lukier wyglądał jak lód na jeziorze. Pięknie się kruszył podczas krojenia.
Z nadwyżki kruchego ciasta (okazało się, że nowa forma jest mniejsza niż stara i hm... proporcje z pamięci okazały się za duże...) zrobiłam trzy babeczki, które wypełniłam lemon curdem.
Miły początek roku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz