CURRY Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
mały kalafior lub pół główki dużego podzielony na drobne różyczki
duża marchewka pokrojona na talarki
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
jeden nie duży pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
pół puszki mleka kokosowego
kilka ząbków drobno posiekanego czosnku – w zależności od
upodobań
posiekana papryczka chili
pół łyżeczki curry i kminu rzymskiego najlepiej mielonego
sól, pieprz
Na oliwie szklimy czosnek i papryczkę. Gdy będą gotowe
wrzucamy curry, kmin i gdy zaczną pachnieć dodajemy warzywa. Smażymy je przez
chwilę, podlewamy ¼ szklanki wody lub bulionu i dusimy do odparowania. Dolewamy
mleka kokosowego, dusimy do jego zredukowania i miękkości warzyw, czyli około 5
– 10 minut. Posypujemy kolendrą (ja akurat nie miałam :( ) i podajemy z ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz