niedziela, 16 lutego 2014

szarlotka żytnio-owsiana z lawendą

Co zrobić z ciastem, które w smaku jest obłędne, ale forma...?
Płatki owsiane, mąka żytnia i brązowy cukier to genialne trio. Marzę kwartecie z puree z brzoskwiń. Tym czasem, póki brzoskwinie zimują w puszkach, klasycznie jabłka podkręcone lawendą. Świetna kompozycja smakowa, ale...
Ciasto twarde i bardzo, ale to bardzo kruche. Muszę nad nim popracować, bo szkoda tracić taki potencjał smakowy!
Następnym razem dodam otręby pszenne - może zaklajstrują. Może płatki owsiane zaleję wodą, żeby stworzyły gluta. Na pewno dodam do ciasta więcej płynu. Jeśli będzie trzeba, posłużę się nawet jajkiem.
A tym czasem zajmę się czymś a'la crumble do wyjadania łyżeczką.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, a ciasto z jabłkami to jedno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń