czwartek, 5 grudnia 2013

biorę tę rybę

RYBA PIECZONA OSTRA 
Biorę tę rybę, pod kran wsadzam i myję, jakby się dotychczas mało w wodzie wymoczyła. Ale myję dokładnie, osuszam ręcznikiem i na rozłożoną folię kładę. Folii tyle, żeby rybę całą zawinąć, żeby ogon nie wystawał ani inna jej część.
Ale za nim zawinę do środka ryby wsypuję trochę soli. Wkładam chili posiekane na cieniusieńskie paseczki. Nie dużo, tak w sam raz. Po kilka. Do chili daję bazylię też cienusieńko pokrojoną. Dokładam jeszcze pół plasterka cytryny wyszorowanej dokładnie, jak się chce to można plasterki dać i dwa i zawijam tę rybę w szczelną torebeczkę.
Rybę na blachę kładę i piekę w 180 stopniach.
Jak długo? Koło 25 min.
Po 20 min wkładam głowę do tej torebki i sprawdzam. Zazwyczaj po tym czasie jest ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz