czwartek, 3 kwietnia 2014

cannelloni z pokrzywą

Jeszcze jeden przepis z pokrzywą. Nie macie dość ;) Nie martwcie się, po weekendzie zasypię Was słodkościami, bo obstawiam tam bufet na Targowisku Próżności :) Wszystkich przy okazji serdecznie zapraszam. Będzie smacznie i wegańsko, bezglutenowo i normalnie też, a na pewno bardzo oryginalnie.

CANNELLONI Z POKRZYWĄ

Siatka pokrzywy - nie wiem ile waży - na pewno 500 g
opakowanie ricotty
makaron cannelloni
czosnek, sól i pieprz do smaku
pomidory, sos pomidorowy lub beszamelowy - wedle uznania

Przebraną i umytą pokrzywę zalewam wrzątkiem i zaraz potem zimną wodą. Na patelni przesmażam czosnek i dodaję pokrzywę. Duszę kilka minut. Studzę, miksuję z ricottą, doprawiam, napycham farszem makaronowe rurki. Zapiekam około 25 minut polane sosem. Całość posypałam płatkami drożdżowymi, ale świetnie sprawdzi się parmezan.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz