środa, 26 marca 2014

śledź i risotto z pokrzywą

U mnie trwa ciąg dalszy zielonego szaleństwa. Niestety jeszcze nie dorwałam czosnku niedźwiedziego, a chętkę mam na niego PRZEogromną, ale na szczęście jest pokrzywa :)
Dziś serwuję pokrzywowe risotto Małgosi, a do tego śledzia z pietruszką.

SMAŻONE ŚLEDZIE Z PIETRUSZKĄ
tuszka śledzia świeżego
kilka gałązek natki pietruszki
trochę mąki
sól i pieprz
oliwa do smażenia

Śledzia dokładnie myję, solę i pieprzę. Oprószam go mąką i do środka wkładam gałązkę pietruszki. Smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Na patelnię wrzucam też gałązki natki (uwaga! bardzo pryska!!!) i smażę, aż zmienią kolor na ciemnozielony. Podaję z risotto, frytkami albo same.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz