niedziela, 16 lutego 2014

pulpety z kaszy jaglanej

Obiad lekki, tradycyjny, zdrowy, że ho! ho! A. się rozmlaskał, ja zamroziłam dwie porcje i już żałuje, bo w sumie zjadłabym je jutro...

PULPETY Z KASZY JAGLANEJ
na postawie przepisów Olgi, Matki Weganki i Alicji.


2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na gęsto
200 g pieczarek uduszonych z
1 cebulą
sól i pieprz
czosnek zmiażdżony
oregano i bazylia po pół/ dwie trzecie łyżeczki


łyżka kopiata siemienia lnianego

Wszystkie składniki mieszamy razem i lepimy kulki. Dobrze jak kasza jest ciepła - lepiej się lepi.
Gotowe pulpety wsadziłam do naczynia żaroodpornego, zalałam sosem pomidorowym (pomidory z puszki, 150 g przecieru pomidorowego, czosnek, bazylia, oregano) i posypałam tartą mozarellą. Podałam z sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, oliwek i zielonego ogórka i z pure ziemniaczanym.
Pychota!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz