piątek, 14 lutego 2014

zapraszamy na stołówkę

Czasami bierze nas na proste jedzenie. Stąd pieczone ziemniaki, które chodziły za mną od kilku tygodni z kotletami jajecznymi i surówą.

KOTLETY Z JAJEK
5 jajek ugotowanych na twardo
2 łodygi selera naciowego drobniutko pokrojone
pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 surowe jajko
otręby do zagęszczenia masy
sól i pieprz

Ugotowane jajka miksujemy z jajkiem świeżym. Dodajemy do tego selera i cebulę, solimy i pieprzymy i powoli, po trochu, dosypujemy otręby, aż uzyskamy masę, z której da ulepić się kotleta. Warto obtoczyć je w siemieniu lnianym. Potem hop na patelnię, smażymy z dwóch stron na złoto i zajadamy z dodatkami.

PIECZONE ZIEMNIAKI
W sumie nie ma tu dużej filozofii - ziemniaki (np. 7 ziemniaków) obieramy, kroimy w kawałki jakieś tam, mniejsze, większe, nie za duże, bo będą się długo piekły, nie za małe bo się za szybko spieką :), mieszamy z przyprawami, albo gotową przyprawą do ziemniaków, albo papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem, wsypujemy je na blachę pokropioną oliwą. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz