czwartek, 22 sierpnia 2013

Bo ile można tych warzyw i warzyw?

A. zrobił się kapryśny.
"Znowu fasolka? Nie mogę już patrzeć na cukinię! O Boooożeee... nie chcę kalafiora... Ciągle tylko te warzywa i warzywa."
"A co byś chciał jeść Szanowny Panie WEGETARIANINIE?!"
"A może by tak jakąś kaszę z twarogiem?"
No więc mamy -



PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I FETĄ
(z podanych proporcji wyszło mi ok 26 szt)

CIASTO
300 g mąki
ok. 200 ml letniej, przegotowanej wody

Do mąki stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy. Nie może przyklejać się do rąk, jeśli tak jest – dosypujemy mąki. Cienko wałkujemy, szklanką wycinamy kółeczka i nakładamy farsz.

FARSZ
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
2/3 opakowania fety
4 suszone pomidory
kilka posiekanych ząbków czosnku wedle upodobań
sporą szczyptę oregano

Ugotowaną kaszę mieszamy z fetą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem, przyprawami i wykładamy na kółeczka pierogowe. Lepimy, gotujemy do wypłynięcia plus ze dwie, trzy minuty i zajadamy ze smakiem polane masełkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz