środa, 26 marca 2014

wieniec drożdżowy z powidłami z róży

Chodziło za mną drożdżowe.
Chodziło za mną wykorzystanie powideł z róży.
No i wymyśliłam takie coś.

WIENIEC DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI Z RÓŻY
Ciasto zrobiłam na podstawie przepisu od Doroty z Moich Wypieków, z którego często korzystam:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g masła, roztopionego
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
Suche składniki mieszam z mokrymi i ugniatam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto, i wykładam farsz.

W tym przypadku farszem są:
powidła z owoców dzikiej róży
pół białej czekolady startej na tarce
płatki migdałów

Ciasto smaruję powidłami i posypuję tartą czekoladą. Zwijam w roladę. Kroję przez środek, zostawiając całą końcówkę i zaplatam.Łączę brzegi tworząc wieniec. Całość posypuję pokruszonymi płatkami migdałowymi.
http://stylowi.pl/3568989
Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, a następnie piekę w 180 stopniach przez około 30 minut.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Piękny wieniec :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Przy tym łatwy w wykonaniu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń