Chodziło za mną wykorzystanie powideł z róży.
No i wymyśliłam takie coś.
WIENIEC DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI Z RÓŻY
Ciasto zrobiłam na podstawie przepisu od Doroty z Moich Wypieków, z którego często korzystam:
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 30 g masła, roztopionego
- 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
- świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
W tym przypadku farszem są:
powidła z owoców dzikiej róży
pół białej czekolady startej na tarce
płatki migdałów
Ciasto smaruję powidłami i posypuję tartą czekoladą. Zwijam w roladę. Kroję przez środek, zostawiając całą końcówkę i zaplatam.Łączę brzegi tworząc wieniec. Całość posypuję pokruszonymi płatkami migdałowymi.
http://stylowi.pl/3568989 |
Smacznego!
Piękny wieniec :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Dziękuję! Przy tym łatwy w wykonaniu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń