Moje jelita znowu dają czadu, poza tym jestem jakaś przeciążona po świętach, postanowiłam więc przejść na miesiąc na dietę bezglutenową.
Dziś pierwszy obiad i to na dodatek resztkowy, bo czyszczę lodówkę, a w portfelu echo, bo jestem przed wypłatą.
ZAPIEKANKA Z WARZYW
1 paczka mrożonki "bukiet warzyw" (w sezonie oczywiście świeże warzywa!)
6 ziemniaków
1/2 łyżeczki papryki w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu pomarańczowego
sól
parmezan
opcjonalnie - płatki drożdżowe
BESZAMEL BEZGLUTENOWY
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml mleka
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i obgotowujemy przez jakieś 5 min. Kiedy są gotowe mieszamy z warzywami z mrożonki (jeśli są świeże to twarde typu marchewka, fasolka szparagowa, brokuł możemy zblanszować, miękkie - cukinia, bakłażan, pieczarki zostawiamy bez podsmażania, bo zdążą dojść podczas zapiekania) i przyprawami w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy beszamel - masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąki i lekko podsmażamy. Dodajemy przyprawy i zalewamy mlekiem. Mieszamy cały czas dokładnie, żeby nie było grudek, żeby sos nie przywarł. Kiedy odpowiednio zgęstnieje zdejmujemy z gazu i zalewamy warzywa. Posypujemy je parmezanem i płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz