FASOLKA ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
500 g fasoli Jaś
4 kulki ziela angielskiego i ze 2 listki liścia laurowego
1,5 kg pomidorów
kiełbasa dla mięsożerców lub dla wegetarian nie kiełbasa
duża szczypta: tymianku, rozmarynu, szałwii, hyzopu,
majeranku
2 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
pół główki czosnku
sól, pieprz
Jaśka moczymy przez noc. Gotujemy około godziny w osolonej
wodzie z zielem i liściem. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze
skórki. Kroimy je na drobne kawałeczki, wsadzamy do dużego naczynia
żaroodpornego, mieszamy z ziołami, oliwą, octem, czosnkiem, solą i pieprzem i
pieczemy około godziny. Fasolę łączymy razem z pomidorami i pieczemy jeszcze z
pół godziny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz